Дантела: разкошна история от 1600 година

април 4, 2021 Новини 0

Дантелата, декоративна ажурна мрежа, се появява  за първи път в Европа през ХVІ век. Двата различни вида изработка на дантели – иглена дантела и дантела от калерчета се появяват почти едновременно. Иглената дантела  се прави с една игла и конец, докато дантела с калерчета включва плетене на много конци. Дантелените конци обикновено се изработват от лен, а по-късно копринени или метални златни конци, последвани от памук през деветнадесети век. Връзките с игли и калерчета често са кръстени на региона или града, където са направени. Основни центрове за производство на дантели са създадени в Италия, Фландрия и Франция. Най-фината дантела е включвала талантите и уменията на трима различни специалисти: художникът, който създава дизайна на хартия, производителят на модели, който прехвърля  рисунката върху пергамент , или финна кожа и прлетачът на дантела, който работи  върху пергамента , за да изплете дантелата.

Дантелата от създаването си до индустриалната епоха  е била скъп луксозен артикул, поради нейното ръчно и отнемащо време производство изискващо голямо старание. Въпреки това търсенето и е било огромно, а дантелените стилове се развиват през вековете в отговор на промените в модата. И мъжете, и жените са носили дантела от самото и създаване до осемнадесети век. Често това е най-скъпата част от облеклото и отразяваща изтънчените вкусове на аристокрацията. Дантела е украсявала дамски и мъжки яки и маншети, драпирала е дамски рамене, ръце, глави, или е покривала цели рокли, даже е намирала място и като украса в обзавеждането. Прекомерните суми пари, похарчени за екстравагантни дантели са накарали много държави да поставят ограничения върху носенето и вноса на дантели от други страни. Търсенето в Европа за ръчно изработени дантели продължава неотслабващо до края на осемнадесети век.   То намалява ( но не за дълго ) като последица от  Френската революция, унищожила френския двор и неговите луксозни индустрии. Индустриалната революция, в началото на 19-век, води и до промени в производството на дантела и в превръщането и в масов продукт.  През 1809 г. англичанинът Джеон Хеаткот изобретява машина плетяща дантела което води до по-голямо производство и кобиниране между  машинно и ръчно изработени дантели в разнообразни шарки и мотиви. Въпреки това търсенето на ръчно изработени дантели остава. Това търсене доведе и до разработка на нови  начини за производство на дантели ипоявата на нови видове такива. Примерно опростена иглена дантела, белгийска Point de Gaze, както и деликатна френска дантела на калерчето Chantilly. Въпреки това ръчно плетената дантела не изчезва.  Женските периодични издания, появили се по това време, налагат модата на домашно плетената дантела, като станалата популярна тогава  ирландската домашна плетена плетене на една кука спасява много смейства след картофения глад в Ирландия.

Днес изработката на дантела е изцяло машинен процес. Материалът основно е полиамид, еластан, модални, или вискозни влакна. Данелата е вече масов продукт, широко използван в производството на бельо и отдавна е напуснал мъжката мода ( може би за сега ) . Днес пазарът е залят от всякакви цветове и видове дантела, с различнаформа и мотиви, но и сега , както и през ХVІ век основната разлика е в качеството . Качествената дантела е мека, лека и създаваща усещане за ефирност и най-вече финна, следваща тялото и неразличима под дрехите . Компании като D A G I влагат в изделията си именно такъв тип дантела. Усещането за мекота и финес в нея не може да бъде сбъркано .

Днес, както в зората на производството на дантела, на мода са флоралните, богати и преливащи в един друг, мотиви,   в модерните за тази година пастелни и топли цветове , като опушена роза, маслиново зелено и нежно лилаво . Модерното за 2021 година дамско бельо е богато декорирано и изработено от този тип дантела, навлизаща дори и в базовите модели, а бикините са съчетани и с прозрачен тюл в задната си част. Това  носещо радост и усещане за женственост и изобилие бельо сякаш се налага като контрапункт на мрачните времена които, за щастие, вече отминават.   Лятната  колекция  на D A G I ,която ще бъде налична за продажба в края на май, следва именно тези актуални тенденции в отличващото марката високо качество.

снимки – луксозни модели дамско бельо на D A G I от колекция 2021 

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment