За пижамите

ноември 10, 2022 Новини 0

Пижамите и пижамите се предлагат с всякакви дизайни и материали. Най-важният критерий за правилното нощно облекло обаче е да се чувствате напълно комфортно в него. Защото една хубава пижама не само гарантира спокоен сън, но може да служи и като удобно облекло през почивните дни. Гледайте филм на дивана по пижама вечер, или да закусите обилно в неделя сутрин по пижама – можете да направите много повече от това просто да спите в удобна пижама! В тази статия ще научите как правилно да се грижите за вашата пижама и какво наистина прави една добра пижама.

Как правилно да се грижа за пижамата си?

При спалното бельо, нощното облекло, протекторите за матраци и всички останали текстилни изделия в спалнята е особено важно да обърнете внимание на хигиената, защото само така ще осигурите приятен климат за съня Ви. Затова перете спалното бельо и пижамите си редовно. Не забравяйте да следите различните материали – инструкциите за почистване на етикета на вашата пижама ви предоставят цялата необходима информация за пране.

Когато перете пижамата си, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • В идеалния случай памукът трябва да се пере при 40°C, но може да издържи и до 60°C, ако е необходимо.
 • Не забравяйте да разделите прането по цвят и да перете цветното пране с подходящ цветен перилен препарат, а светлото пране с силен перилен препарат.
 • Почиствайте трико и други памучни смеси само при щадящ цикъл при ниска температура от 30°C.
 • По-добре е да не използвате омекотител, тъй като той бързо прави влакната да изглеждат порести и матови.
 • Пижамите от вискоза трябва да се перат при 40°C при нежен цикъл с течен перилен препарат. Внимавайте при сушене: Гладете влажната пижама със защитна кърпа за гладене.
 • Изсушете пижамата си на чист въздух и я закачете възможно най-права – например на закачалка за дрехи или само веднъж на въжето за пране.

Колко често трябва да сменям пижамата си?

Мъртвите кожни клетки са любимата храна на буболечките и акарите. Тъй като пижамите се носят до кожата, върху тях се отлагат много кожни люспи, ако не ги сменяте редовно. За хигиенично използване на нощното облекло експертите препоръчват да перете пижамата си поне на всеки четири дни, но най-късно след седмица. Склонни ли сте да се потите повече? Ако се потите много или сте болни, трябва дори да перете пижамата си на всеки два дни.

Информация: През 2015 г. компанията за матраци Ergoflex проведе проучване с около 2500 жени и мъже в Англия. Оказало се, че жените сменят пижамите си средно на 17 дни, а мъжете на 13 дни. Това очевидно не е достатъчно, като вземете предвид колко бактерии, микроби и акари може да са се натрупали по нощното облекло и в леглото през това време.

 Искате ли да знаете какво прави пижамата добра, кои материали са подходящи за кой тип спане, кое спално бельо е подходящо и каква е ролята на сезоните за това? Тук можете да разберете всичко, което трябва да знаете за спокойния сън:

 

Какво прави една пижама добра?

Чудили ли сте се откъде всъщност идва думата “пижама”? Синонимът на класическата пижама от две части идва от дари-персийската област и се отнася до леки панталони, които се придържат заедно с панделка. Поради приликата на тези панталони с европейските пижамни панталони думата пижама стана също толкова разпространена по нашите ширини, колкото и терминът пижама.

Пижамата обикновено се състои от две части: широки панталони и лека риза. И двете трябва да са удобни за носене и да не ограничават движенията на тялото. Класическите модели нямат копчета, ципове или подобни неща, които да пречат на съня. Панталонът обикновено има шнур или ластик за регулиране на кройката. Има пижами за мъже, жени и деца от всички възрасти. Формата и материалите, които изграждат тъканта, могат да варират, така че трябва да имате разнообразие от пижами, от които да избирате в зависимост от сезона и личните предпочитания.

Какви материали има за пижами и за кого кой материал е най-подходящ?

Популярният костюм от две части се предлага в почти всички комбинации от материали и дизайн. Когато избирате подходящата за вас пижама, не забравяйте, че материалите също имат определено предназначение. Няма значение дали пижамите са със забавен мотив, изчистени или монохромни, няма ограничения за вашия дизайн и цветове.

Първо разграничаваме два класа материали: естествени и синтетични. Ето защо по-долу ще намерите списък на двата класа с кратко описание на съответните свойства на материала и техните специални приложения.

Естествените тъкани

 • Сатен/Коприна: Сатенът и коприната са широко използвани материи за пижами, защото са ефирни и леки и затова са много популярни, особено през горещото лято.
 • Памук: Този популярен материал за спално облекло е дишащ и отвежда добре влагата, което го прави най-подходящ за хладки нощи.
 • Джърси: Тази специална плетена материя е много популярна и като материя за пижама, защото е еластична и лека, дишаща, с леко задържане на топлина.
 • Хавлиена кърпа/Ники: Гушкащата се материя е много мека, удобна за носене и добре съхранява топлината за прохладни нощи.
 • Фланел: Фланелът е класическата материя за пижама. Той е особено гальовен и идеален за преходния период.
 • Мериносова вълна: Вълната на мериносовата овца е изключително мека. Освен това природният продукт има собствена система за управление на климата. Това свойство позволява затопляне, когато е студено, и охлаждане, когато е горещо. Който е запознат с вълната знае, че материята е многофункционална, защото мериносовата вълна е дишаща, неутрализира миризмите и влагорегулира.

В обобщение, естествените материали са много щадящи кожата, приятни на допир и особено популярни при падане на температурите.

Синтетичните тъкани

 • Полиестер: От всички синтетични тъкани полиестерът е най-често използваният за пижами. Тя е еластична и дишаща.
 • Полиакрил: Полиакрилът насърчава естествен климат за сън и следователно също е популярен материал за пижами.
 • Полар/микрополар: Този материал е особено популярен през зимата, защото е много мек и поддържа тялото топло през нощта. Освен това материята съхне бързо и е изключително издръжлива.
 • Полиамид: Подобно на поларените тъкани, полиамидните тъкани съхнат особено бързо и се характеризират с висока еластичност.

Изкуствените тъкани са особено препоръчителни за хора, които се потят много, защото са лесни за поддръжка и бързо съхнат. 

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment