ИСТОРИЯ НА БИКИНИТЕ

юли 17, 2019 Новини 0

   Бикини е отворен женски бански костюм, състоящ се от горна и долна част.

Френският дизайнер Луи Риард изобретил бикини и нарекъл своето изобретение в чест на кораловия вулканичен атол, където САЩ проведоха първия тест за водородна бомба.

Всъщност се смята, че Луи Риард е усъвършенствал модел на бански , наречен Atom, създаден по-рано от Жак Хейм. Рекламата, която съпровождаше излизането на новия модел, беше изградена върху паралела между името на предишния модел и ядрения разпад, като общото значение звучеше като “Бикини – разделенАтом!”
Първото представяне на този шокиращ за времето си бански костюм е на  5 юли 1946 г. по време на модно ревю в Париж . Моделът е  толкова шокиращ, че професионалните модни модели отказват  да излязат на подиума.
Това е причината моделът е представен  от стриптийз танцьорка Пари Мишел Бернардини, която смело се облича банският в две части и това шоу я направи известна по целия свят. Казват, че е получила огромен брой предложения на ръката и сърцето.
В началото  бикини комплектът  е  забранен на много плажове във Франция, Италия, Испания и Португалия, а  църквата е  възмутена, определяйки го като  неморален …
Момичетата от достойни семейства отказаха да купуват такива бански костюми и много модни модели бяха смутени да го покажат на шоута. През 1965 г. в Мюнхен едно момиче реши да обиколи площада в бикини. Тя бе осъдена на шест дни общественополезен труд за нарушаване на благоприличието.
Но постепенно бикините започнали да завладяват светлината, появявайки се на екраните и на кориците на списанията. Несравнимата Бриджит Бардо поставя началото на   модата на бикините  във Франция, с появата си по бикини  във филма на Вадим Роджър „И Бог направи жена“. След премиерата му  само за няколко дни, жените в бикини са залели плажовете в Сен Тропе. В Италия модата на  бикините започва с  дефилето на  Лусия Босе през 1947 г. на конкурса “Мис Италия”. Три години по-късно, през 1950 г., София Лорен получава титлата “Мис Елеганс – 1950”, носеща сатенени бикини.

През 1964 г. списанието Sports Illustrated постави момиче в бикини на корицата, а през 1966 г. излиза филмът “Милион години преди новата ера” с “пещерно момиче” Рейчъл Уелч в бикини от животински кожи. Дори в СССР  бикините биват ‚официализирани‘‘ във филма „ Диамантената ръка.  И само консервативна Америка по това време  отхвърля  иновацията на европейската мода. Женското списание Modern Girl дори пише: “Едва ли си струва времето да се говори за така наречените бикини, защото е невъзможно да си представим, че едно момиче, което със присъщите си  такт и скромност, ще позволи на себе си да се появи в такъв бански костюм на публиката.” Сексуалната революция обаче премахна предпазливите предразсъдъци, а модата на бикини триумфира, като дори по време на 70-те размерът им е дотолкова минимализиран, че публиката се пита дали въобще ги има ?

Всъщност за бикините е вярна максимата, че всичко ново е забравено старо.  В мозайката, намерена в Силиция, датираща от 300 г. пр. Хр. Е., са  изобразени римски жени в бикини. Това е било спортното им облекло.

Днес едно бикини е средство за изразяване на индивидуалността на жената, а не въплъщение на нейната достъпност. Бикините осигуряват и удобство и комфорт и са един от символите на женската еманципация.

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment