Пране на сутиен – ръчно, или машинно ?

март 11, 2021 Новини 0

Този въпрос нееднократно ни е задаван и тук в блога и в представителния ни магазин. Всички производители препоръчват прането на сутиени да става ръчно, в хладка вода и с неагресивен перилен препарат, а сушенето да не е на простор,като сутиенът да бъде поставен хоризонтално, на непряка слънчева светлина и при умерена температура. Това добре, но в днешното забързано време изпълнението  на подобни инструкции буквално краде от своодното ни време, което спестяваме при машинно пране и сушене. Те не са препоръчвани, но са широко практикувани и спазването на няколко прости правила може да удължи живота на сутиена, и да го запази здрав :

  • Използвайте специален плик (кесия) за пране на сутиени и финно бельо в пералня. Целта им  е да предпазят сутиена от досег с другите дрехи и предодвратят закачането на кукичките  по дрехите , усукването и разтягането на презрамките,  изскачането на някой банел, или скъсването на дантелата (ако има такава). Подобни пликове отдавна има и  на нашия пазар в магазините ( хипермаркетите ) за домашни потреби. При липса на такъв може да го замените с калъфка за възглавница, стига тя да се закопчава добре и да не позволява на сутиена да излезе от нея.
  • Перете при максимум 30С . Високата температура уврежда материята на сутиена, опуска презрамките и свива чашките, като така увеличва напрежението в областта на банела и често води до неговото излизане.
  • Перете на деликатни програми, или поне на такава за миксирани тъкани.
  • Не използвайте белина, ако сутиенът е засечен тя няма да върне първоначалния му вид, а най-много да му нанесе допълнителна увреда.
  • Използвайте цветоулавящи кърпички.
  • При използване на сушилня не вадете сутиена от плика и сушете отново използвайки деликатни програми.
  • Не гладете сутиена – високата температура на ютията и ударната пара ще деформират формата му и ще отпуснат еластана.

Безспорно машинното пране и сушене скъсяват живота на сутиена, но пък пестят от времето ни, и е по-добре е да имаме по-вече време за себе си отколкото да се стремим да осигурим ”вечен” живот за нашите сутиени. В магазина на DAGI има достатъчно модели, на достъпни цени и на високо качество (типично за турската текстила индустрия), така че спестете време за себе си, и се възползвайте от комфорта осигуряван от пералната и сушилна машина !

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment