Как да различим фалшивите памучни изделия ?

март 15, 2021 Новини 0

Предлагането на конфекция никога не е било толкова голямо както днес. Разнообразие от модели, цветове марки, всички следващи модния тренд да са от естествени материали и най-вече от памук. Дали наистина обаче е така ? Има няколко признака по които потребителят може бързо да прецени дали наистина купува за себе си, или близките си, изделие от памук, или имитиращ продукт .

1.Цената. Въпреки, че цената на памука бележи исторически рекорди на борсите,  буквално има дефицит на тази суровина, много търговци предлагат нереално ниски цени на изделия рекламирани като памучни. Пример – мъжки боксерки под десет лева.  При толкова скъп памук няма как те да стигат на тази цена до крайният потребител. Просто Ви продават полиестер с малко садържание на памук в най-добрия случай . Химическата индустрия е достигнала такова развитие, че вече създава изкуствени тъкани имитиращи естествените влакна. Подобни изделия носят колосални печалби за всички по веригата. Те буквално струват стотинки и са любими на търговците на дребно с огромната печалба която получават.  Единствено за потребителя те не носят изгода. Той купува имитиращ продукт, на уж ниска цена, но с кратък жизнен цикъл и се налага да купува отново и отново. Обяснението на търговците е че памукът не е много издръжлив. Напротив – при правилната обработка (пениране)  той има дълъг живот и впечатляваща здравина.

Друго обяснение е че ниската цена се дължи на вложения ведно с памука  модал. Това е също невярно . Модалът е целулозно влакно (подобно на памука) получено при преработка на дървесина. И то не каква да е дървесина , а бук, евкалипт,или в по-некачествения вариант -от бамбук. Модалът не е евтин. То се добива от все по-скъпа суровина – дървесината, която се преработва в  сложен технологичен процес и е конкурентен  на пазара само заради дефицита на памук. Вярно е , че той като целулозно влакно има същите качества като памука, но с него не може да се намали цената на едно изделие. Модалът струва дори по-скъпо от памука.

2.Яркостта на цветовете . Ярките и лъскави памучни изделия  не са памучни, а от изкуствени влакна имитиращи памук. Памучното влакно трудно може да бъде боядисано в ярки лъщящи цветове. За да стане това се използват химикали които едно, че са скъпи и биха оскъпили тъкънта, второ и че са силно токсични и замърсяващи околната среда. Подобни ярки и лъскави изделия са изработени основно от изкуствени влакна и  садържат максимум 30 % памук . Често подобни изделия са рекламирани като изделия от “тъкан памук”(каквото и да означава това), или са измамно представяни за изделия с по-голям процент памук. Но цветът издава ! Искрящото жълто, яркото червено, или множеството лъскави и сиганлно  ярки цветове говорят само едно – купувате евтин полиестер. Той не е вреден за тялото, но може да Ви донесе дискомфорт при изпотяване,а и самият продукт има кратък жизнен цикъл поради това, че го поддържате като памук ( за какъвто и Ви го продават) , вместо да поддържате изкуствена тъкан. Просто не си струва парите.

3.Тестът с намачкване. Стиснете с ръка дрехата, бельото, което се каните да купите. Ако след като го пуснете, останат следи от намачкване и се отпусне бавно – това е памук, ако следите са малко и бързо възстановява формата си – пробутват Ви продукт с голям процент изкуствени влакна.

Трябва да направим разлика и между добре обработения памук и нискокачествения такъв. Усеща се на допир. Нискокачественият е груб, усеща се твърд и дори понякога могат да се усетят власинките на влакното. Това е памук е с кратък жизнен цикъл. Гарантирано купеното бельо, или дреха ще се скъсат, или отпуснат бързо. Или памучна тъкан с токова рядка плетка, че буквално прозира. Не я купувайте – това е просто боклук.

Памучната тъкан има много разновидности – невъзможната за имитация рибана, приличащият на шушляк поплин, или просто финния гладък памучен плат. Каквато и разновидност да е, тя си остава най-удачния материал за бельо със своята хигроскопичност и въздухопропускливост. Правилно обработения памук, с добавания до 5% еластан е оптималния микс който гарантира дълъг жизнен цикъл на изделието  и Ви осигурява ненадминат комфорт.

В нашия онлайн магазин може да  намерите  качествени изделия от пениран (допълнително обработен) памук  на добра цена и  това което Ви гарантираме, че купувате висококачествено памучно изделие със впечатляваща здравина и дълъг жизнен цикъл. Разгледайте и си изберете от нашите предложения на www.dagi.bg

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment