Памук

юли 14, 2019 Новини 0

Това е най-популярната материя поради за производство на бельо и заради нейната мекота, издръжливост (ако е качествен памук) достъпна цена.  проветривост на памука и  хидроскопичност. Качеството на памучната материя е свързано с дължината на нишките  и колкото по-дълги са те, толкова по-качествено е влакното и толкова по-качествен е самия плат, който е създаден от памука. Дългите нишки удължават живота на материята, защото ще се разкъсат много по-трудно (по-здраво са вплетени във влакното). А и от тях могат да се изпредат по-фини влакна, които да се използват за по-гъсто изтъкани материи, които пък са по-здрави и леки!   

Мекотата също се дължи на дългите нишки. Късите е много по-трудно да бъдат завъртени, без да стърчат краищата им, което създава усещане на грубост на плата (представете си да плетете плитка на къса коса).

Когато влакната са с дълги нишки, при тъкането не се образуват „въздушни джобчета“, които са малки дупчици, които задържат въздуха и правят изолация. Това задържане на въздуха създава усещането за запарване. Качественият памук е проветрив и не запарва!

Освен дълговлакнест, влагания от DAGI в изделията памук е преминал и допълнителна обработка – пениране . Процесът пениране представлява „сресване“ (наименованието combed идва от английска дума comb – сресвам) на влакната суров памук, при което се отстраняват примесите и късите влакна, като в същото време останалите дълги влакна се насочват в една посока. По този начин памукът губи около 15% от съдържанието си, но става значително по-здрав и мек. Изключителна попивност , мекота и нежност при досега с кожата.

 

Как да разбереш дали памукът е изтъкан от дълги влакна и дали в бельото е вложен пениран памук ?

  • Докосни го. Мекотата е едно от основните качества на пенирания памука.
  • Памукът не бива да образува топченца!
  • Материята не бива да е много прозрачна като я погледнеш на светлина. Прозрачността говори за ниска гъстота при тъкането и това намалява качеството.
  • Стиснете бельото и отпуснете рязко. Ако е силно намачкано значи памукът е некачествен.
Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment