ХАЛАТЪТ

април 6, 2021 Новини 0

Какво е халат?

Халатът е облекло с широки ръкави с широки ръкави, обикновено с размери и дължина до коляното до глезена. Обикновено се предлага с два джоба на нивото на талията,  колан от плат или кожа, предназначени да държат дрехата затворена.

Халатите са проектирани да се носят върху горната част на другите дрехи, като (но не само) бельо, дрехи за сън като пижама или ежедневно облекло, основно в  къщи. Халатите обикновено се предлагат в два различни стила – тези, които се носят за удобство, и тези, които се носят за стил.

Халатите, носени за удобство – обикновено с цел  запазване на топлината на тялото  обикновено са изработени от памук или вълна в различни видове тъкън. Те са проектирани да бъдат меки, пухкави, топли и приятни на допир. Халатите, носени за стил, обикновено са изработени от сатен. Те са много по-тънки и се носят повече като моден аксесоар, отколкото като начин да победите студа!

Каква е целта на халат?

Халатите обикновено се носят по една от трите причини: За топлина, заради модата или от практичност.  Халати всъщност са  сред първите дрехи, носени някога от човечеството, и под една или друга форм и използването им датира от векове. В праисторията те са били най-лесните за производство дрехи и най-лесните за носене, обикновено се състоят от плоски,  пришити панели от груб плат. През вековете материите и кройките варират  от китайска коприна, памук и вълна от Близкия изток, японското кимоно , до европейски академични или съдебни одежди. Всички те  са проникнали в световната култура.

Композиторът Самуел Пепис в нощница облечен с халат (1666).

Халатът и  пижами също навлизат от Близкия Изток в Европа по времето на Ренесанса през 1500-те и 1600-те години. Думаата „пижама“ произлиза от иранските думи „Pai Jamahs“, като първоначално се отнася до меките, свободни панталони или панталони, носени от хората в Ориента (особено в Турция, Индия и Иран). Халатът е еволюирал от турския и персийския „Банян“, широкия и удобен кафтан . По този начин както халатът , така и пижамите са от близкоизточен или западноазиатски произход.  Според някой халатът произхожда от земите на днешна Армения и съсден Азърбейджан, а според други е мигрирал там по пътя на коприната от Далечния Изток.

Налагането му като масова дреха не е случайно. В тази епоха( от 1600-те до началото на 1900-те) къщите не са били изцяло отоплени, а само спалните, приемните  или кабинети може да са имали камини, докато повечето други части на една къща – коридори, складови помещения, помещения за прислуга, кухни и т.н., са нямали  абсолютно никакво отопление  през  зимата. Следователно дебел, тежък, добре подплатен халат е бил основно средство за борба със студа, особено  ако по някаква причина трябвало да напуснете леглото си посред нощ.Това е и времето на „Малката ледена епоха“, започваща от късното средновековие до средата на 1800 г., когато глобалните температури бяха значително по-ниски от днешните. Изборът на облекло, като костюми от три части, наметала, пелерини и  халати е бил не само модерен, но и жизненоважен, за да предпазва от студа в къщи и сгради, където отоплението е  ограничено, а разликата в температурите между вътре и на открито е била нищожна.

От края на 16 и през средата на 18 век   заможните аристократи задължително са имали в гардероба си  и халат израбоен от коприна  декорирана с брокат. Той  се е използвал по време на сутрешния, или вечерен таолет. Според някой историци е наложен от френския церемониал, норма за  поведение в кралските дворове във Франция и Англия . Кралят и кралицата, както и висшата аристокрация обикновенно, освен слуги, по време на сутрешия си таолет са били заобиколени от съветници, лечители, придворни дами или просто хора с положение, които са присъствали и са наблюдавали през цялото време. Та когато коронованата особа , или висш аристократ обличал подобен халат над ризата си за спане. Съпругите били лишени от тази ”привилегия” , слугите сваляли дрехите от тях една по-една, като накрая бил корсетът оребрен с китови кости (било прието да се остане известно време по него, кой зне защо) и след като бил свален и той, пред очите на присъстващите разбира се, се обличала риза за сън.  Все пак луксозният халатът е бил ”мъжка” работа :)))

От 18 век  и дамите  започват да носят халати в дома си, с които де факто си почиват от стегнатите корсети . Халатите по това време обикновенно са обкичени с  брокат, основно  копринени, но и зимни от лека вълна, и  богато украсени. Халатът  е бил носен на голо върху тялото и реално е бил основно облекло когато дамата е била в дома си и поради това е бил толкова от скъп материал и богато декориран. Дамите от викторианската епоха са посрещали гостите в дома си с именно в подобно облекло. Тежките рокли и стегнатите корсети за били за  официални случай, или поява сред обществото .  Разбира се става въпрос за доста заможните дами .

light green morning robe with symmetrical floral embroidery in shades of blue and white; "Chinese" styling with stand collar and multiple tassels and CF frogsхалат от викторианска Англия – 1856

С индустриалната революция, модернизирането и демократизиране на обществото, както и с появата на феминизма, халатът  започва да се превръща в символ на  безделие (въпреки че несъмнено е било присъщо  тогава на висшите класи ) и употребата му  е ограничена до сутрешния и вечерен тоалетна. Дизайнът  вече не е толкова декориран  и навлиза памучната материя . Халатът се демократизира и вече всяка домакиня от средната класа не само може да си го позволи , а и е задължително да присъства в гардероба и.

Историята на робатасутрешен чай – дамско списание Австро-Унгария 1903

В  началото на 20 -ти век и след и масово между войните, навлиза нова мода – къпането в морето.  Покриването на тялото  преди и след влизането с хавлиен халат е норма, а тенът, все още не е на мода. Това продължава почти до края на  50-те години през които халътът на плажа е бил единственото прилично нещо за носене на плажа.

Средата на  20-ти век е и времето когато  халатът започва да се възприема не само като необходимо домашно облекло , но и като моден аксесоар. Това беше частично стимулирано от популярната култура като изкуство, литература и все по-често филми през 20-те, 30-те и 40-те години. Холивудските филми от 20-те, 30-те, 40-те и 50-те години увеличават популярността на халатите.  Известни личности като Базил Ратбоун, Найджъл Брус, Кари Грант, Шон Конъри и Ноел Коуърд, се появяваха редовно облечени в халати, на голям екран, в сцени оот някой филм , или на снимки излежаващи се в техните спални или дневни.

Джеймс Бонд направи много, за да свърже халата със сексапил и начин на живот на плейбоя, а Хю Хефнър бе особено известен с това, че се прекарваше голяма част от времето си в конпринен, или сатенен халат придавайки му атмосфера на лукс, съблазнителност, хедонизъм и релакс. Днес халатът като символ на  бездействащия плейбой е загубил свотя блясък, също както и типажа олицетворяван от Хю Хефнър.

След 60-те години на миналия век настъпва една голяма промяна –  мъжкия халат се е превърнал едиствено и само в удобно домашно облекло в чийто джобове се  очилата за на близо (издаващи възраста) , а днес и смартфона, и е загубил своят ”плейбои” блясък .Чесно казано по-вечето от нас биха се разсмяли, ако на вратата на спалнята се появи парфюмирана с Олд Спайс особа, в халат, с  коса в безупречна, блестяща от брилянтин,  прическа  и цветна кърпичка подаваща се от малкото декоративно джобче на гърдите.  Ако добавим и това тънки мустачки над горната усна със сигурност бихме затръшнали вратата . (Е за типаж а-ла Хари Грант и Шон Конъри със сигурност много от нас биха преглътнали подобен стайлинг.  )

Днес в модерната епоха когато дните ни се  доминират от пътувания и работа,  а готвенето често се свежда до ядене навън , а  свободното време в къщи  е малко и винаги недостатъчно, дамският халат, подобно на мъжкия,  превърнал в удобната дреха  в която можем да се сгушим и потънем в домашния уют. По време на пандемията той стана и почти ежедневно облекло. Вместо да мислим с какво да се появим на срещите в ZOOM един обикновен халат е практичното решение скриващо неглиже вида в който свикнахме да живеем.

памучни ежедневни халати

 

Но един дамския  халат не престанал да привлича внимание още от  появата си през миналия век .Дамските сатенени халати  и днес продължават да носят онзи еротичен заряд който палеше мъжкото възображение когато звезди на Ава Гарднър,Вивиан Лий и др. се появяха в някоя сцена на  големия екран  облечени в халат от сатен . Луксозният сатенен халат не загуби звездния си блясък и все още се радва на нашето внимание.  Днес изборът които имаме е огромен – дълги, къси, цветни , с дантела, или без , такива който бихме сложили само в опредлени моменти и такива които ще облечем в горещите летни дни. Важно е само едно – да се чувстваме добре в кожата си и да се насладим на това парченце лукс и сексапил.

Ако сте любопитни – прочетете и другите публикации в нашият блог – ”Еротично бельо-мода през вековете” или Дантела: разкошна история от 1600 година  и т.н.,  или пазарувайте в онлайн магазина на  D A G I

луксозни халати на  

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment