юли 29, 2019 Новини 0

История на сутиена

2500 г. пр.Хр.

В древна Елада женските атлети са носили подобни на препаски ленти около гърдите си – за удобство по време на състезанията.Древен Рим – препаска за гърдите

735 г. пр. Хр. до 27 г. пр.н.е.

Модата в Римската империя е да се носи нещо, наречено “мамуляр”, за да се притискат гърдите (за по-добра линия под тогата, може би).

VI век

Катерина Медичи въвежда модата на тънката талия и през следващите няколко века корсети от различни видове оформят тялото. Корсетите са използвани основно за пристягане на талията, но също така са избутвали и гърдите нагоре – понякога чак до неестествена позиция.

VIII – IX век

Жените от викторианската епоха са носили тежки, пристягащи корсети, които освен да изтъняват талията, са имали за цел да държат стойката на жената изправена.

В края на 19-ти век, във Франция, за пръв път се появява корсет, разделен на две части.

XX век

В началото на 20 век младата американка Мери Фелпс Джейкъб (1892-1970) иска нещо по-удобно от корсет, което да носи под една от балните си рокли. От две копринени носни кърпички и розова лента тя съшива първия прототип на модерния сутиен. По-късно, през 1914 година, тя патентова своята иновация.

20-те години на XX век

На мода в Европа и Америка са плоските, по-скоро момчешки тип силуети, което допринася за бавния залез на корсетите тип „пясъчен часовник“ и за навлизането на сутиена в масова употреба.

През 1923 г. се появяват регулируемите презрамки.

30-те години на XX век са известни с това, че фирмата SH Camp and Company въвежда размерите на чашките за сутиените, давайки им обозначение с буквите от A до D

40-те и 50-те години на XX век, може би заради Втората световна война, на мода се появяват така наречените сутиени тип „торпедо“ или „куршум“. Носени под плътно прилепнали блузи и пуловери, те се смятали за сексапилен аксесоар, още повече, че известни актриси и певици като Лана Търнър, Джейн Мансфийлд и Мерилин Монро го налагат като модна тенденция.

Някъде по това време се появяват и първите спортни сутиени.

През 1959 година се появява еластичният материал спандекс, който спомага за еволюцията към по-добре прилепващите сутиени.

В края на 60-те години феминистите изгарят сутиени като символ на патриархалното потисничество. Хипитата започват да ходят дори без сутиени или със абсолютно прозрачни такива. По това време дизайнерът Руди Гернрайх, смятан за баща на монокините, налага в модните си линии течението „Но бра“, в което основното е, че моделите на дрехите са за носене без сутиен.

1977 – Рой Реймънд отваря собствен бутик за дамско бельо, тъй като му било неудобно да купува бельо на съпругата си от местния универсален магазин. Бутикът му се казва Victoria’s Secret, превърнал се в световна марка в областта на производството и модата на дамско бельо.

1990 г. – Мадона връща модата на островърхите сутиени, като носи такива, създадени специално за турнето ѝ от Жан Пол Готие.

Сутиените „Уондер бра“, които всъщност са създадени още през 60-те години, бързо набират популярност в началото на 90-те години. Те повдигат и притискат гърдите една към друга, като създават визуален ефект на по-голям размер на бюста.

1992 г. – Изобретен е специален сутиен за жени след мастектомия, който изглежда като нормален сутиен, а не като медицинско оборудване.

2009 г. – Lisca представя своя „умен“ сутиен. Подплънките на този сутиен са от мемори пяна, която реагира на температурата на тялото и приляга перфектно към индивидуалните форми на женското тяло.

2019- ние от DAGI България предлагаме в нашият онлайн магазин изключително качествени и удобни сутиени, от такива за млади майки и кърмачки до предизвикващи мъжкото въображение, на изгодни цени .

Уверете се сами !

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post your comment